Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
skrzydła i kładzenie na twarz
Autor Wiadomość
waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 17:58   

Aston napisał/a:

W pytaniu o doradzenie chodzilo mi o wrazenia uzytkownikow konkretnych skrzydel. Dziekuje za informacje.
A co do plyty - moze jakies sugestie?

Zastanów się czy stać Cię na zakup fajnego skrzydła, tylko po to aby je za pół roku (?) wymieniac na worek z uprzężą ?

Ja pływam w Hexagonie i pływa się w nim bardzo dobrze, ale .... wymieniam go na worek :)

maretzky 

Stopień: TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 18:20   

Aston napisał/a:
W pytaniu o doradzenie chodzilo mi o wrazenia uzytkownikow konkretnych skrzydel.A co do plyty - moze jakies sugestie?

Z miękkiej uprzęży Seaway z workiem 29l przesiadłem się jakis czas temu (głównie za sprawą warsztatów u TZ) na worek DiveRite ClassicWing. Do tego uprząż z 1 kawałka tasmy. Płyte (kopia OMS - jakos bardziej mi wizualnie lezy niz Halcyona), STA, dringi wyciąłem sam. Na razie głównie wieszam do tego 1x15 + 1x4 ale juz za 3 tygodnie porzyjezdza zakupione za granica 2x12 jako docelowa konfiguracja. Balast - teraz nosze 2x2,5 kilo w kafelkach na pasie przy samej płycie. Do twina rzecz jasna V-weight.
Ogólnie nurkuje sie w tym rewelacyjnie. A na garbie wygląda mniej więcej tak:

Aston 

Stopień: SSI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 03-07-2003, 18:41   

:wave:

Witam!

Nie lubie czestej zmiany sprzetu (nie tylko nurkowego)
1. strata pieniedzy
2. ponowne poznawanie sprzetu
3. kilka innych powodow :help:

Nie wiem kiedy bede nurac w twinie, ale nie chce czestej zmiany sprzetu. Jak czytam o DIR to zaczynam myslec troche inaczej o nuraniu niz do tej pory. To co chcialem kupic 3 miesiace temu juz nie interesuje mnie. Nie wiem moze jestem niestaly w uczuciach :love:

Ogladalem worek Dive Rite w Lesnych Wrotach. Z innymi nie bardzo mialem doczynienia. A tak na marginesie - czy to nie przesada, ze poczatkujacy chce kupic worek i plyte?

Pozdrawiam!

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 18:45   

maretzky napisał/a:

Ogólnie nurkuje sie w tym rewelacyjnie.

A nie owija się wokół pojedynczej butli ?
Ja się zastanawiam nad Super Wings, ale on, podobnie jak Classic, jest preferowany do twina - chociaż wewnętrzny system gumek ściąga go.

PS. A jaki jest stosunek DIR do Super Wings z wyciagniętym jednym balonem ?

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 03-07-2003, 19:06   

waldo napisał/a:

PS. A jaki jest stosunek DIR do Super Wings z wyciagniętym jednym balonem ?

Duzy ten wor. Zdaje sie 45litrow ma.

25litrow liftu to wiecej niz trzeba do twina i dwoch stage-y.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 19:27   

lobster napisał/a:

25litrow liftu to wiecej niz trzeba do twina i dwoch stage-y.

Ale mogę go mieć w super promocyjnej cenie :)

W zasadzie miałem zamiar kupować Rec Dual, który jest przystosowany zarówno do Twina, jak do do pojedynczej butli, ale teraz się zastanawiam co wybrać ???

Aston 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 03-07-2003, 19:28   

Witam!

Rzeczywiscie DIR mowi o ok. 25 ltrach wora, jednym balonie, ale bez sciagajacych gumek.

A co o plycie uniwersalnej tzn. do twina i singla?

:wave: :wave:

maretzky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 19:51   

Aston napisał/a:
A tak na marginesie - czy to nie przesada, ze poczatkujacy chce kupic worek i plyte?

Nie. A niby czemu? Jak zaczynasz jezdzic to musisz maluchem?
waldo napisał/a:
A nie owija się wokół pojedynczej butli ?

Jak nie zrobisz małego patentu (4 opaski zaciskowe ktore mocują płótno wewnetrzne worka do krawędzi płyty) to sie owija. Teraz jest OK. Ale docelowo jest kupiony do twina.
lobster napisał/a:
Duzy ten wor. Zdaje sie 45litrow ma. 25litrow liftu to wiecej niz trzeba do twina i dwoch stage-y.

Rację masz przyjacielu homarze. Moj worek ma 55lbs. Czyli ca. 27 litrow. A oczekiwalem DIRowego pytania: "A co to kurde za kulka wisi?"
waldo napisał/a:
Ale mogę go mieć w super promocyjnej cenie

Ja tez kupilem super promocyjnie ;o) I teraz tez bym sie nie wahał - co do modelu również. Za to nie kupuj za zadne skarby plyty DR.
Aston napisał/a:
A co o plycie uniwersalnej tzn. do twina i singla?

IMHO do bani. Tyle ze kazdy ma swoje własne "IMHO" ;) Wg mnie STA znacznie lepiej trzyma butle. Ale taką też Ci mogę wyciąć ;)

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 20:12   

lobster napisał/a:

Duzy ten wor. Zdaje sie 45litrow ma.

Super Wings ma jedynie :pink: 35 litrów :)

lobster 

Wysłany: 03-07-2003, 20:26   

STA rulez. Nie tylko trzyma butle jak w imadle, ale jeszcze 1kg wiecej balastu jest tam gdzie pomaga w trymie.

Dla tych co nie wiedza maly slowniczek:
STA (single tank adapter) taka rynna ze srubami, ktora sie przykreca do plyty jak sie chce nurkowac z pojedyncza butla. Niektore plyty i skrzydla maja dodatkowe naciecia i tasmy, ktore umozliwiaja podpiecie pojedynczej butli bez STA.

Sprawdzilem na diverite.com
Z punktu widzenia DIR Super Wings sa za duze - 77lbs/35kg. i jeszcze maja zlowroga gumke pod skora.

Ja do 2x12l + 1-2 stage uzywam wora 40lbs - 20l. Jeszcze bym jeden stage wcisnal

kol. Astonowi dla zachety dodam, ze moja pierwsza konfiguracja jaka zaposiadlem na wlasnosc to wlasnie plyta

I co to za kulka tam wisi heh? W stage sie wplatuje i sama pociaga Da?

maretzky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 23:48   

lobster napisał/a:

Aye aye ;) To kulka która służy do tego żeby było co poprawic w sprzecie jak juz wszystko pozostałe bedzie OK. Wtedy jak sie wkurze to utne kulke i z uśmiechem stwierdze, że "zawsze wiedziałem że coś kurna jest do dupy w mojej konfiguracji" :P

bd* 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-07-2003, 05:31   

maretzky napisał/a:
Z miękkiej uprzęży Seaway z workiem 29l przesiadłem się jakis czas temu na worek DiveRite ClassicWing.

Jacket SeaWay kupiony od Maretzkiego ponad rok temu ja teraz użytkuję ( jaki ten świat jest mały ) .
Jacket moim zdaniem jest genialny i tym którzy chcą mieć miękki noszak z workiem polecam .
Mam jeszcze do twina Halcyona Explorera z płytą i uprzężą .
Gdy mam nurkować z pojedyńczą butla , lub z pojedyńczą + pony zawsze wybieram jacket SeaWay a nie płytę i Halcyona .
W zasadzie mam jeszcze możliwość jednej konfiguracji , worek od jacketu SeaWaj zamontować na płycie .

Chołduje zasadzie , że jak coś jest do wszystkiego , to jest do niczego .

I jeszcze jedno w jackecie SeaWay jest bardzo solidny wykonany w Niemczech worwk PRO 29 litrów , który gdy się kiedyś dowiadywałem kodztował poniżej 1000 zł .
A może taka konfiguracja płyta i worek PRO ?

p.s.
Worek PRO do twina , też by pasował

lobster 

Wysłany: 04-07-2003, 07:41   

bd* napisał/a:

Hołduje zasadzie , że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego .

Swiete slowa.

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-07-2003, 08:26   

Hi Aston,

Zgadzam sie z tym co napisal Waldo, rozwaz od razu zakup plyty i worka, ignorujac sugestie typu: to sprzet dla nurkow tech. To bzdura. Takie rozwiazanie ma te plusy, ze masz wszystko to co oferuje jacket hybrydowy (typu Hexagon - swoja droga swietny sprzet, bardzo milo go wspominam), uzyskujac modularna konstrukcje, ktora łatwo możesz rozbudowywać w miarę wzrastajacych potrzeb. Nie będziesz dzięki temu później tak tarcił na odsprzedaży używanego sprzętu. Kwestia wyboru to system, możesz kupić np. OMS i mieć jedno skrzydełko do twina i poj.butli, z np. Halcyonem trochę gorzej sprawa wyglada, tzn. skrzydlo jest dedykowane do zestawu. Osobiscie polecam worki bezgumkowe, Halcyona czy Dive Rite.
Wybor plyty i skrzydla to wybor komfortu plywania, nie ma znaczenia ze to Twoj pierwszy zakup.
Gdybym był na Twoim miejscu z obencym stanem opływania w różnych kompensatorach, wybrałbym płytę + worek. Ale najlepiej spróbuj i zdecyduj sam, kierując się WŁASNYM poczuciem komfortu a nie CUDZYMI komentarzami (moja kumpele wysmiewal jej instruktor, gdy kupila sobie Halcyon 40lbs + 2 x 7l, pytając czy będzie nurkować technicznie. jasne, można śmigać w chomącie i z MORSem w dziobie)

Wlado,
a po co myslec o wiekszej ilosci D-ringow? Z tego co wiem to 4 zupelnie wystarcza (5 w pewnej zupelnie dla mnie egzotycznej sytuacji - skuter), nie jest mi znana sytuacja w której potrzeba by więcej. Ale ja tam mało wiem, to inna sprawa :evil:
Pozdrawiam

Aston 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 05-07-2003, 19:04   

Witam!

maretzky napisał/a:
lobster napisał/a:

Aye aye ;) To kulka która służy do tego żeby było co poprawic w sprzecie jak juz wszystko pozostałe bedzie OK. Wtedy jak sie wkurze to utne kulke i z uśmiechem stwierdze, że "zawsze wiedziałem że coś kurna jest do dupy w mojej konfiguracji" :P

Podoba mi sie to wyjasnienie ;) - akurat, zobaczyles te kulke na zdjeciu i teraz sie madrze wykrecasz ;) ale wyjasnienie jest OK :)

Tak na powaznie, te cienkie ciegna od zaworow sa prawie nie do pociagniecia chyba, ze ktos ma rece jak kombinerki. Czy grubsze ciegna ew. z jakims ryflowaniem lub tzw. jaszczurem odpowiadalyby DIR?

Pozdrowienia!

maretzky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-07-2003, 19:24   

Aston napisał/a:
Podoba mi sie to wyjasnienie ;) - akurat, zobaczyles te kulke na zdjeciu i teraz sie madrze wykrecasz ;) ale wyjasnienie jest OK :)

He he - kulke zobaczylem na polu golfowym w Powsinie, zakosilem, zrobilem dziurke, wsadzilem sznurek i zalalem poxipolem. I od tej pory tak wisi. To tak gwoli wyjasnienia jakbys jeszcze nie skojarzyl Astonku ze to moja pałka wystaje znad zaworów... ;) Zreszta kulki na zaworach Seawaya bd* tez moja robota - o ile jeszcze wisza...

lobster 

Wysłany: 06-07-2003, 06:53   

Aston napisał/a:
Czy grubsze ciegna ew. z jakims ryflowaniem lub tzw. jaszczurem odpowiadalyby DIR?

Warkoczyki sie koledze marza, he? To juz nie DIR tylko perwersja!!

A na powaznie to linka ma sie nie dac zlapac miedzy stage-e. Grubsza pewnie i bedzie dobra, ale do takiej cienkiej tez da sie przywyknac.

Aston 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 07-07-2003, 00:31   

Witam!

maretzky napisał/a:
To tak gwoli wyjasnienia jakbys jeszcze nie skojarzyl Astonku ze to moja pałka wystaje znad zaworów... ;)

Trudno tego nie skojarzyc :razz: wystarczy rzucic okiem na Twoja lysa palke ;) - moze moj cytat byl nieczytelny.

Co do tej plyty. ktora wyprodukowales - co moze i czy jeszcze wycinasz?

Pozdrawiam!

maretzky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2003, 11:00   

Aston napisał/a:
Co do tej plyty. ktora wyprodukowales - co moze i czy jeszcze wycinasz?

Wyciachac to moge dowolna forme - tyle ze jak to bedzie jednorazowy pomysl to wychodzi drozej niz za cos typowego. Mam gotowe płyty wg wzoru OMS (z STA) i Halcyon. Materiał - 3mm kwasówka albo alu. Moze byc potem piaskowane (stal) albo anodowane (alu).

Aston 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 07-07-2003, 17:52   

Witam!

lobster napisał/a:

Warkoczyki sie koledze marza, he? To juz nie DIR tylko perwersja!!

czy warkoczyki sa perwersyjne? ;) poza tym to Ty o nich piszesz :)
niektorzy stawiaja znak rownosci pomiedzy DIR a perwersja - to jak to jest jeszcze nie jest czy juz nie jest ;)

Czy do worka Halcyona jest jakis STA?

Pozdrowionka!

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu