Witam
Mam mały problem, podczas ładowania butli dostały się (jakimś cudem) spaliny było to jakieś 1,5 miesiąca temu, podczas nurkowania był minimalnie wyczuwalny zapach podobny do spalin. Po nurkowaniu spuściłem całe powietrze ale po następnym ładowaniu i kolejnych ten zapach pozostał (po wykręceniu zaworu jest wyczuwalny) i tu mam problem poszukuję rady jakimi sposobami najlepiej można oczyścić butle może ktoś z kolegów miał takie doświadczenie i podzieli się wiedzą.
Z góry dziękuje
Ja bym to zrobił tak...
1. mozesz zatachac flachy do czyszczenia, tam gdzie legalizują...
2. możesz to wypłukać za pomocą węża, i detergentu ale tylko takiego który jest mało "wonny " np. szare mydło.
Ale powiadam, ja bym tak zrobił...
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 15-08-2004, 21:56
Brzmi bardziej na olej niz spaliny. Oddaj flache do czyszczenia, albo ..... bierzesz goraca wode, ludwig, przednia szybe z jakiegos auta, silnik do wycieraczek, 2..3 flaszki z czystym powietrzem, pare godzin czasu i czyscisz sam....
Ostatnio zmieniony przez martin 16-08-2004, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Martin weźmie teraz chwile wolnego od kompa. Poszuka na parkingu jakies powiedzmy VW... Poczeka aż ktos sie przytaszczy, i odpali silnik. Wtedy Martin przyłoży łapke do wydechu, potrzyma chwilkę, a potem obglądnie, i spróbuje to usunąć. Z łapki oczywiście.
Ludwig powinien być ok, tylko że nie jest bezwonny.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 16-08-2004, 18:51
Bizon napisał/a:
Poszuka na parkingu jakies powiedzmy VW... Poczeka aż ktos sie przytaszczy, i odpali silnik. Wtedy Martin przyłoży łapke do wydechu, potrzyma chwilkę, a potem obglądnie, i spróbuje to usunąć.
Ty tam mi nie opowiadaj jak lednie moze kopcic TDI, moj jezdzi na PME
wiktor napisał/a:
:idea: ......... z tym spirytusem to nie był żart
No... Szczegolnie gdy przygotowywujesz flachy pod nitrox...
Witam i dziekuje za pomoc a co do butli to potraktowałem ją spirytusem (bolesna chwila cała flaszka poszła) i stwierdzam ze poskutkowało .
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam Ryniu
wiktor [Usunięty]
Wysłany: 16-08-2004, 21:25
.... to i ja się cieszę
po zlaniu taki spirytus przyda się jeszcze do niejednego przemycia
a jak straci klarowność... to wiesz: tampon w lejek i filtrowanie
jak już do tego nie będzie się nadawał - to zawsze można go wlać do zbiornika paliwa (benzyna) przed zimą ... wiesz po co
piszę to bo rozumiem - cena na półce nie jest niska, ale w całokształcie to drogo nie wychodzi
Wysłany: 17-08-2004, 10:10
Wesołek napisał/a:
Witam i dziekuje za pomoc a co do butli to potraktowałem ją spirytusem (bolesna chwila cała flaszka poszła) i stwierdzam ze poskutkowało .
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam Ryniu
Następnym razem użyj izopropanolu a etanol możesz zabrać na spotkanie Forum Nuras
Wiktor zawsze jest mozliwość odzyskania i przefiltrowania a tak na marginesie to powiem ci ze mam chetnych co przetesuja butle jak sie dowiedzieli ze czyściłem ja sprytem.
Pozdrawiam Ryniu
No kurcze nie znam się na chemii i nie bardzo wiem co to izopropanol ale tak na marginesie będę się starał wybrac na spotkanie Forum Nuras (praca praca ) to na pewno zabiore etanol.
Pozdrawiam Ryniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko