Artur Pietrzak
Wysłany: 29-12-2005, 13:19 gumki do skrzydła
Od Mikołaja dostałem wymażone skrzydło z kompletem gumek, ale bez instrukcji ich wiązania. Proszę o podpowiedź, jakiego węzła używać lub inne rady np. jak ciasno je ściągać, itp.
Pozdrawiam,
Artur
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 29-12-2005, 14:02 Re: gumki do skrzydła
Artur Pietrzak napisał/a:
Od Mikołaja dostałem wymażone skrzydło z kompletem gumek,
Pozdrawiam,
Artur
Oj! to kolega był niegrzeczny no! no! teraz to Mikołaj zamiast rózgi daje pontony z gumami
zwiazac tak, zeby sie trzymalo, i zeby koncowki gum nie lataly za toba -- czyli najmniejsze kawalki gumy za suplem.
a supeł - chyba płaski(http://www.marjer.skip.pl/wezly/index1.htm)
ps. gumy na skrzydle wg. DIR-owcow sa zbedne, bo zmniejszaja twoja oplywowosc, oraz przyczyniaja sie do zlego rozkladu powietrza w skrzydle;)
Wysłany: 30-12-2005, 09:29
za moich czasów[zaczynam jak każdy emeryt ] na kursach uczono również węzłów żeglarskich.
te węzły mają to do siebie, że prawidłowo zawiązane b. mocno trzymają i na pewno nie puszczą, a nawet mocno zaciśnięte łatwo rozwiązać.
Proponuję do wiązania gumek węzły refowy lub płaski - jak one wyglądają bez problemu znajdziesz w internecie
Artur Pietrzak
Wysłany: 30-12-2005, 10:21
nuras5 napisał/a:
za moich czasów[zaczynam jak każdy emeryt ] na kursach uczono również węzłów żeglarskich.
te węzły mają to do siebie, że prawidłowo zawiązane b. mocno trzymają i na pewno nie puszczą, a nawet mocno zaciśnięte łatwo rozwiązać.
Proponuję do wiązania gumek węzły refowy lub płaski - jak one wyglądają bez problemu znajdziesz w internecie
Poniewaz żeglarstwo nie jest mi obce i kilka węzłów jest mi dobrze znanych, jakoś tak intuicyjnie poszedłem w kierunku "prostego". Mam nadzieje, że sie sprawdzi i po pierwszym nurkowaniu w otwartej wodzie nie wyjde z niej bez jednej gumki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko