Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to pokonfigurować (apeks atx 200 + atx 50 + konsola)
Autor Wiadomość
ukusek 

Stopień: Aowd + deep i suchi
Wysłany: 30-03-2004, 20:29   Jak to pokonfigurować (apeks atx 200 + atx 50 + konsola)

Zakupiłem sobie automat Apeks ATX 200, ładny taki czarno - chromowy w okazyjnej cenie. Pomyślałem, że do tego dobrze było by zdublowac sprzęt w postaci drugiego kompletnego automatu. Wybór padł na Apeksa ATX 50. Jednakże z konieczności "priorytetowania" posiadanych pieniędzy starczyło mi wyłącznie na II stopień. Więc zakupiłem II stopień Apeksa ATX 50. I stopień dokupię na jesień/ zimę. Do tej pory zamierzam dokręcić go do automatu ATX 200 jako dodatkowy drugi stopień. Jak wiadomo z I stopnia ATX 200 wychodzą 4 porty LP i 2 porty HP. Do jednego z nich dokręcony już mam II stopień ATX 200. Chciałem dokręcić II stopień 50 po przeciwnej stronie i tu mam problem, :piss: gdyż wąz nie układa mi się za ładnie, albo obraca mi puszkę do góry nogami, albo musiałbym go giąc w nienaturalny sposób. Czy pozostaje mi wyłącznie mieć 2 II - gie stopnie po tej samiej stronie I stopnia a po przeciwnej wkręcić zakupioną konsolę?? Czy można tak przełożyć wąż w ATX 50 w puszce aby zamienić miejsce wchodzenia węża o 180 st.?? Pomóżcie rozwiązac ten prozaiczny problem. pozdrawiam :oops:

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2004, 21:36   

:???: Witam
Nie bardzo wiem w czym problem, czy chciałbyś skonfigurować sprzęt z octo na lewej stronie ?. Standartowo masz oba drugie stopnie po prawej a konsolę i inflator po lewej - i tak zostaw - po co kombinować :?:
Pozdrawiam
:razz:

Andrzej 

Kraj:
Belize

Wysłany: 30-03-2004, 22:24   

nie da sie tego tak zrobic jakbyś chciał, apeksy niestety nie są obracalne i nie da się przekręcić węża na drugą stronę. Cechę taką posiadają Posejdony i niektóre Dacory. Zrób tak jak pisze Pitt i po sprawie.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 31-03-2004, 09:32   Re: Jak to pokonfigurować (apeks atx 200 + atx 50 + konsola

Inna mozliwosc:

Przykrecasz wszystkie 3 weze na lewa strone i montujesz pierwszy stopien na lezaco na butli...

ukusek 

Wysłany: 31-03-2004, 16:46   Re: Jak to pokonfigurować (apeks atx 200 + atx 50 + konsola

martin napisał/a:
Inna mozliwosc:

Przykrecasz wszystkie 3 weze na lewa strone i montujesz pierwszy stopien na lezaco na butli...

Oj dobre. Nie wpadłem na to, zawsze odruchowo przykręcam I stopień w poprawnej pozycji. Musze to przećwiczyć. pozdrawiam i dzięki

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 31-03-2004, 18:07   Re: Jak to pokonfigurować (apeks atx 200 + atx 50 + konsola

[quote="ukusek"]
martin napisał/a:
Nie wpadłem na to, zawsze odruchowo przykręcam I stopień w poprawnej pozycji.

Mozesz mi powiedziec, co definiuje "poprawna pozycje"?

ukusek 

Wysłany: 31-03-2004, 19:39   

może to nie do końca było poprawne wyrażenie, ale dla mnie "poprawną" pozycją było odruchowe przykręcanie I stopnia tak aby membrana suchej komory była u góry, tak na sztorc. I tyle :)

conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2004, 21:09   

a tak apropo konfiguracji mam jeszcze jedno pytanko

jestem nurkiem z niewielkim stazem i nurtuje mnie to juz od dluzszego czasu otoz

po ktorej stronie powinna byc konsola
na kursie w czasie nurkowan mialem ja zawsze po lewej stronie ale...
zastanawiam sie czy nie wygodniej by bylo gdyby konsola byla po prawej stronie (a konkretnie po przeciwnej stronie niz inflator od jacketu) a mysle tak dlatego ze jesli podczas zanurzania i wynurzania (ale nie tylko) lewa reka obsluguje inflator to dobrze by bylo abym mial mozliwosc kontroli konsoli(czyli mogl ja trzymac druga reka) w celu sprawdzania glebokosci(szybkosci) wynurzania i zanurzania

jakie sa za i przeciw co sadzicie??
dzieki za odpowiedzi

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 31-03-2004, 21:55   

conan napisał/a:

po ktorej stronie powinna byc konsola
[...]
jakie sa za i przeciw co sadzicie??

w tradycyjnej konfiguracji oba weze ktore masz po prawej stronie maja na koncu cos, z czego da sie oddychac. Jesli dodasz trzeci waz z konsola, to jesli zdarzy ci sie zgubic drugi stopien z ust, to ryzykujesz, ze zamiast czegos do oddychania znajdziesz jakies zegarki... Na ile jest to hipotetyczne, sam sobie odpowiedz.

Rozwiazaniem adresujacym twoj problem i nie majacym powyzszej wady jest zaopatrzenie sie w komputer/glebokosciomierz na prawym nadgarstku i pozostawienie w konsoli (lewostronnej) jedynie manometru.

conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2004, 22:02   

no tak komputer oczywiscie jest najlepszym wyjsciem
jednak z uwagi na braki gotowkowe jak na razie komputera sie nie dorobilem wiec musze polegac na konsoli

dzieki za odpowiedz

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 01-04-2004, 09:09   

Jak widzisz Lobster napisał komupter/głebokościomierz.
O ile faktycznie komputer jest większym wydatkiem, o tyle sprzedaż konsoli i zaukup odzielnie manometru i głebokościomierza, nie jest już tak dużym wyzwaniem.
A trzeba przyznać, że komfort i potencjalne bezpieczeństwo jest dużo większe.

Pozdrawiam

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-04-2004, 10:19   

ukusek napisał/a:
dla mnie "poprawną" pozycją było odruchowe przykręcanie I stopnia tak aby membrana suchej komory była u góry, tak na sztorc.

Ja znam wielu, ktorzy intuicyjnie przykrecaja AO z membrana na dol... Tyle co do poprawnosci :)

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 01-04-2004, 10:51   

martin napisał/a:
Ja znam wielu, ktorzy intuicyjnie przykrecaja AO z membrana na dol...

ja tak robie a tlumacze sobie to tak, ze latwiej rozwalic membrane jezeli jest skierowana w gore

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-04-2004, 13:08   

[quote="t0m1]ja tak robie a tlumacze sobie to tak, ze latwiej rozwalic membrane jezeli jest skierowana w gore[/quote]

Prowokacyjnie spytam jak rozwalic cos, co znajduje sie pare CM obok mojej glowy, i czy przy rozwaleniu tego nie mam innych, potencjalnie gorszych problemow :)

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 01-04-2004, 13:21   

Odpowiem najszczerzej jak potrafie :mrgreen:
Rozwalic to mozna czyms ostrym i wystajacym. Mozna to zrobic w trakcie przeciskania lub plyniecia tuz pod sufitem.
Nigdy nikomu z moich znajomych ani mi sie to nie przydarzylo ale dmucham na zimne. :mrgreen:
A jak sie rozwali to poprostu nie bedzie pierwszego stopnia z sucha komora ale za to bedzie z mokra :mrgreen:

ukusek 

Wysłany: 06-04-2004, 17:40   

No i sobie skonfigurowałem. Po prawej stronie I stopnia dwa II stopnie. Po lewej ęeżyk od inflatora oraz weżyk do suchegoa pod nimi konsolka. Komputer na lewej ręce. Bom mańkut. ;-) Sprawdziłem już pod wodą i działa. Teraz pozostaje się wyłącznie przyzwyczaić.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu