Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Apex ATX 50 czy Mares Abyss Titan
Autor Wiadomość
Arystokrata 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2004, 19:34   Apex ATX 50 czy Mares Abyss Titan

Witam wszystkich!!!

Obecnie jestem na etapie kompletowania sprzętu.
Znalazłem w internecie takie oferty:
Apex ATX 50 za 1 450,00 i
Mares Abyss Titan za 1 400,00
Czy może mi ktoś doradzić który z nich jest lepszy albo polecić inny za podobne kwotę a może lepiej nie kupować w sklepach internetowych?

Za każdą radę DZIĘKI

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2004, 19:55   

Osobiście wybrałbym Mares Abyss Titan za 1 400,00 ale bez tego TITAN bo to niewypał.
Mares ma drogi przegląd w przeciwieństwie do APEXa

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 09-08-2004, 20:14   

A ja bym wybrał Apeksa. Sprawdzony sprzęt, świetny na zimną wodę.
I stosunkowo niedrogi serwis.

WolfEeel 

Stopień: AOWD
Kraj:
Canada

Wysłany: 09-08-2004, 20:58   

Abyss nadaje sie swietnie na zima wode. Wiec to pewnie tylko kwestia gustu i kosztow serwisu.

Fan 

Stopień: CMAS-PADI-TDI-IANTD
Kraj:
Sweden

Wysłany: 09-08-2004, 21:08   

Czolem,
Na temat Maresa nie bede pisal, bo nie mialem przyjemnosci go uzywac. Co do Apeks ATX 50, to uzywam go od trzech lat i jak na razie, nigdy mnie nie zawiold. Nurkowalem zima w morzu, padal snieg, woda ok 2C bez problemu. Pod lodem z nim nie bylem, ale chyba tam duzo zimniej nie jest :-)

Pozdrawiam
Fan

Ps. Mam ATX 50 i ATX 40

Arex 

Stopień: BSAC ADI
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 09-08-2004, 21:17   

Jak zapewnie już się domyśliłeś ilu nurków tyle opinii.
Wybrałeś naprawdę niezłe automaty.
Moja rada - spróbuj pozyczyć od kogoś taki sprzęt na nurka i zobacz co bardziej Ci pasuje.
Nurkowałem i w Maresie i Apeksie.
Mi osobiście bardziej leży Mares. Swietny automat.
Naprawdę doskonale nadaje się na zimne wody.

PS. Witam po długiej przerwie forumowiczów :mrgreen:

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2004, 22:04   

Czesc...
Ja mam Maresa Abyss Tytanium i jestem z neigo BARDZO zadowolny testowalem go twardo i narazie nigdy mnie nie zawiodl.
Naprawde polecam...

Pozdrawiam

roob_soon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2004, 22:31   

... a ja mam i APEXa i MARESa o którym piszesz :)
no może przesadziłem bo właśnie zrezygnowałem z Abyssa i kupiłem drugiego APEXa ...
to co mnie bardzo zniesmaczyło do MARESa to zbyt duży wydatek powietrza i żadne możliwości regulacji. Oddałem go do serwisu i też nic nie pomogli.

... ale wszystko to kwestja gustu a o gustach się nie dyskutuje ...

pozdrawiam, nurasów :)

Sonny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2004, 22:40   

Cytat:
żadne możliwości regulacji. Oddałem go do serwisu i też nic nie pomogli.

Dziene, gdy ja oddawalem swojego Maresa do serwisu u Piorewicza to sie mnie spytano czy odpowiadaja mi opory oddechowe, czy moze maja je poprawic...
Ja tam mojego Maresa lubie, ale musze tez dodac za na Apexach jeszcze nie nurkowalem i nie wiem czy moje zdanie jest tak baradzo obiektywne...

Pozdrawiam

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 09-08-2004, 23:19   

Titany gnebie na sobie i studentach pare razy w tygodniu na glebokosciach do 20m. Sprawuja sie bez zarzutu, wytrzymuja piach, sol, kiepska dbalosc o sprzet, kiblowanie tygodniami w sloncu. Co do zamarzania to nie nuram w takich warunkach, wiec nie wiem.

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 10-08-2004, 07:17   

Lobster- a jak Titany sprawują się przy nitroxach?
Tytan nie lubi zbyt dużo tlenu.

Mrówa 

Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 10-08-2004, 09:09   

Automaty powlekane tytanem nie nadaja się do czystości tlenowej . I podzielam opinie moderatora że nie wiadomo po co to . Ja bym w ciemno wybrał maresa . Bo Apeks to syf . Uzywam jednego i drugiego i jak coś sie dzieje to tylko z Apeksem . Koszty serwisu te same . Z tym ze maresa zrobia ci w ciagu paru dni a Apeks moze polezec nawet kilka miesięcy na półce tak jak to już nie raz miało miejsce :oops:

KrzyHo 

Wysłany: 10-08-2004, 13:06   

A mnie na kursie Nitroxowym, AFAIR mówiono, że tytanowe automaty w ogóle z nitroksem nie powinny być używane. Jak to w końcu jest? Czy to dotyczy tylko mieszanek powyżej 40%?

Pzdr
KrzyHo

Sonny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2004, 13:18   

To jakie powinny byc uzywane ?? "Jedyne, sluszne" Apexy ?? :mrgreen:

Pozdrawiam

Maciuś Dru/ogi 

Stopień: 2 pierwsze/2 drugie
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2004, 13:33   

KrzyHo napisał/a:
A mnie na kursie Nitroxowym, AFAIR mówiono, że tytanowe automaty w ogóle z nitroksem nie powinny być używane. Jak to w końcu jest? Czy to dotyczy tylko mieszanek powyżej 40%?

AFAIK "tytanowe" automaty nie powinny być używane z jakimkolwiek nitroksem. Zresztą na stronach Mares'a można było znaleźć informację, że Abyss Titan można stosować tylko do nurkowań powietrznych. Z drugiej strony osobiście znam człowieka nurkującego na EAN40 właśnie na tym automacie.

Pozdr,
Maciuś Dru/ogi

PORTOS 

Stopień: DM
Kraj:
Thailand

Wysłany: 10-08-2004, 14:28   

Ilu nurków tyle opini :)
osobiscie pływałem na Maresie / był to mój pierwszy automat / i nie miałem z nim zadnych prob;emów był OK
Teraz od roku mam APEKSA i jest równiez OK .
Który jest lepszy ? trudno powiedzieć . Pozycz od znajomych jeden i drugi zanurkuj i kup ten co ci bardziej lezy a nie ten który mówią ze jest lepszy :)
Klasa obu automatów jest ta sama ;roznice w odczuciach tylko sie zmieniaja
Pozdrawaim
Waldi

pitt 

Wysłany: 10-08-2004, 15:34   MARES/APEX

Co wybrać ?.
APEX na regulacje na zewnatrz i przed nurkowaniem lub w trakcie możesz ustawić sobie czy ma podawać ciężko (np. bo woda zimna)
czy rekreacja mała głębokość i leciutko.
MARESA ci wyregulują w serwisie.
50 ma obrotową głowicę łatwiej układa sie węże na podwójnym zaworze.
Mrówa napisał że APEX to szajs .
Mam 3 APEXY (serwisowane co roku (różne modele)) i nic sie nigdy nie popsuło.
Poszukaj opisu DiW ONI opisali (ilkaset albo kilkatysięcy nie pamietam w tej chwili) nurkowań z APEX-ami i ich opinia była pozytywna. :bandit:

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 10-08-2004, 19:14   

Mrówa napisał/a:
Uzywam jednego i drugiego i jak coś sie dzieje to tylko z Apeksem . Koszty serwisu te same . Z tym ze maresa zrobia ci w ciagu paru dni a Apeks moze polezec nawet kilka miesięcy na półce tak jak to już nie raz miało miejsce

A moze nie Apeks to syf, tylko twoj servis to syf? Moje apeksy (wlasnie kupilem nastepnego) do tej pory byly niezawodne - mimo servisow wykonywyanych przez DIY.

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 10-08-2004, 19:25   

nuras5 napisał/a:
Lobster- a jak Titany sprawują się przy nitroxach?

Sie nie sprawuja. Do niepowietrznych uzywam Scubapro MK20/G250, wymiennie z Apeks DS4/SP G250 i TX50 TX40. Ale to na prywatnych nurkowaniach.

Tomasz Góralski 

Wysłany: 10-08-2004, 19:48   RADA

WITAM! SAM UŻYWAM BBYS-a I JESTEM BARDZO ZADOWOLONY. ALE MOJA RADA JEST TAKA: NA TEGO TYPU SPRZĘCIE NIE POWINNO SIĘ SZUKAĆ SZTUCZNYCH OSZCZĘDNOŚCI TYM BARDZIEJ KUPUJĄC UŻYWANY DO KOŃCA NIE BĘDZIESZ PEWIEN JAK ON BYŁ DOTYCHCZAS EKSPLOATOWANY. MOŻE LEPIEJ POCZEKAĆ ;-) I KUPIĆ NOWY? POZDRAWIAM!

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu