Wysłany: 09-08-2004, 19:34 Apex ATX 50 czy Mares Abyss Titan
Witam wszystkich!!!
Obecnie jestem na etapie kompletowania sprzętu.
Znalazłem w internecie takie oferty:
Apex ATX 50 za 1 450,00 i
Mares Abyss Titan za 1 400,00
Czy może mi ktoś doradzić który z nich jest lepszy albo polecić inny za podobne kwotę a może lepiej nie kupować w sklepach internetowych?
Wysłany: 09-08-2004, 21:08
Czolem,
Na temat Maresa nie bede pisal, bo nie mialem przyjemnosci go uzywac. Co do Apeks ATX 50, to uzywam go od trzech lat i jak na razie, nigdy mnie nie zawiold. Nurkowalem zima w morzu, padal snieg, woda ok 2C bez problemu. Pod lodem z nim nie bylem, ale chyba tam duzo zimniej nie jest
Jak zapewnie już się domyśliłeś ilu nurków tyle opinii.
Wybrałeś naprawdę niezłe automaty.
Moja rada - spróbuj pozyczyć od kogoś taki sprzęt na nurka i zobacz co bardziej Ci pasuje.
Nurkowałem i w Maresie i Apeksie.
Mi osobiście bardziej leży Mares. Swietny automat.
Naprawdę doskonale nadaje się na zimne wody.
Wysłany: 09-08-2004, 22:31
... a ja mam i APEXa i MARESa o którym piszesz
no może przesadziłem bo właśnie zrezygnowałem z Abyssa i kupiłem drugiego APEXa ...
to co mnie bardzo zniesmaczyło do MARESa to zbyt duży wydatek powietrza i żadne możliwości regulacji. Oddałem go do serwisu i też nic nie pomogli.
... ale wszystko to kwestja gustu a o gustach się nie dyskutuje ...
Wysłany: 09-08-2004, 22:40
Cytat:
żadne możliwości regulacji. Oddałem go do serwisu i też nic nie pomogli.
Dziene, gdy ja oddawalem swojego Maresa do serwisu u Piorewicza to sie mnie spytano czy odpowiadaja mi opory oddechowe, czy moze maja je poprawic...
Ja tam mojego Maresa lubie, ale musze tez dodac za na Apexach jeszcze nie nurkowalem i nie wiem czy moje zdanie jest tak baradzo obiektywne...
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 09-08-2004, 23:19
Titany gnebie na sobie i studentach pare razy w tygodniu na glebokosciach do 20m. Sprawuja sie bez zarzutu, wytrzymuja piach, sol, kiepska dbalosc o sprzet, kiblowanie tygodniami w sloncu. Co do zamarzania to nie nuram w takich warunkach, wiec nie wiem.
Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 10-08-2004, 09:09
Automaty powlekane tytanem nie nadaja się do czystości tlenowej . I podzielam opinie moderatora że nie wiadomo po co to . Ja bym w ciemno wybrał maresa . Bo Apeks to syf . Uzywam jednego i drugiego i jak coś sie dzieje to tylko z Apeksem . Koszty serwisu te same . Z tym ze maresa zrobia ci w ciagu paru dni a Apeks moze polezec nawet kilka miesięcy na półce tak jak to już nie raz miało miejsce
A mnie na kursie Nitroxowym, AFAIR mówiono, że tytanowe automaty w ogóle z nitroksem nie powinny być używane. Jak to w końcu jest? Czy to dotyczy tylko mieszanek powyżej 40%?
Wysłany: 10-08-2004, 13:33
KrzyHo napisał/a:
A mnie na kursie Nitroxowym, AFAIR mówiono, że tytanowe automaty w ogóle z nitroksem nie powinny być używane. Jak to w końcu jest? Czy to dotyczy tylko mieszanek powyżej 40%?
AFAIK "tytanowe" automaty nie powinny być używane z jakimkolwiek nitroksem. Zresztą na stronach Mares'a można było znaleźć informację, że Abyss Titan można stosować tylko do nurkowań powietrznych. Z drugiej strony osobiście znam człowieka nurkującego na EAN40 właśnie na tym automacie.
Wysłany: 10-08-2004, 14:28
Ilu nurków tyle opini
osobiscie pływałem na Maresie / był to mój pierwszy automat / i nie miałem z nim zadnych prob;emów był OK
Teraz od roku mam APEKSA i jest równiez OK .
Który jest lepszy ? trudno powiedzieć . Pozycz od znajomych jeden i drugi zanurkuj i kup ten co ci bardziej lezy a nie ten który mówią ze jest lepszy
Klasa obu automatów jest ta sama ;roznice w odczuciach tylko sie zmieniaja
Pozdrawaim
Waldi
Wysłany: 10-08-2004, 15:34 MARES/APEX
Co wybrać ?.
APEX na regulacje na zewnatrz i przed nurkowaniem lub w trakcie możesz ustawić sobie czy ma podawać ciężko (np. bo woda zimna)
czy rekreacja mała głębokość i leciutko.
MARESA ci wyregulują w serwisie.
50 ma obrotową głowicę łatwiej układa sie węże na podwójnym zaworze.
Mrówa napisał że APEX to szajs .
Mam 3 APEXY (serwisowane co roku (różne modele)) i nic sie nigdy nie popsuło.
Poszukaj opisu DiW ONI opisali (ilkaset albo kilkatysięcy nie pamietam w tej chwili) nurkowań z APEX-ami i ich opinia była pozytywna.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 10-08-2004, 19:14
Mrówa napisał/a:
Uzywam jednego i drugiego i jak coś sie dzieje to tylko z Apeksem . Koszty serwisu te same . Z tym ze maresa zrobia ci w ciagu paru dni a Apeks moze polezec nawet kilka miesięcy na półce tak jak to już nie raz miało miejsce
A moze nie Apeks to syf, tylko twoj servis to syf? Moje apeksy (wlasnie kupilem nastepnego) do tej pory byly niezawodne - mimo servisow wykonywyanych przez DIY.
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 10-08-2004, 19:25
nuras5 napisał/a:
Lobster- a jak Titany sprawują się przy nitroxach?
Sie nie sprawuja. Do niepowietrznych uzywam Scubapro MK20/G250, wymiennie z Apeks DS4/SP G250 i TX50 TX40. Ale to na prywatnych nurkowaniach.
Tomasz Góralski
Wysłany: 10-08-2004, 19:48 RADA
WITAM! SAM UŻYWAM BBYS-a I JESTEM BARDZO ZADOWOLONY. ALE MOJA RADA JEST TAKA: NA TEGO TYPU SPRZĘCIE NIE POWINNO SIĘ SZUKAĆ SZTUCZNYCH OSZCZĘDNOŚCI TYM BARDZIEJ KUPUJĄC UŻYWANY DO KOŃCA NIE BĘDZIESZ PEWIEN JAK ON BYŁ DOTYCHCZAS EKSPLOATOWANY. MOŻE LEPIEJ POCZEKAĆ I KUPIĆ NOWY? POZDRAWIAM!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko